“Nema sumnje da bih preporučio Pametnicu!”

pametnica u OŠ PrivlakaPametne ploče su u Osnovnoj školi Privlaka prisutne pune tri godine. U ovom su pitoresknom mjestu zadarskog priobalja odavno uvidjeli da mlade umove čekaju izazovi novih vremena. Unuci ribara, težaka i sabunjara (pjeskara, po kojima je ovaj kraj naročito poznat) tako već duže vremena koriste čak dvije Pametnice, a moderno interaktivno učenje njihova je svakodnevica.

Profesor: Pametnica je pun pogodak!

Stipo Brekalo profesor je biologije u OŠ Privlaka. Poslije više od tri desetljeća nastavnog rada, u njegovu je učionicu ‘sletjela’ Pametnica. “Primjena interaktivne ploče predstavlja veliki iskorak u radu i put prema novoj kvaliteti u nastavnom procesu,” ističe profesor Brekalo. “Mi smo taj iskorak dužni i učiniti.” Upitan bi li nabavu pametne ploče preporučio svojim kolegama, odlučno odgovara: “Nema sumnje.” Tu tvrdnju obrazlaže opisom nastavnog procesa uz Pametnicu: “učenici su subjekti u stjecanju novih znanja, a prosvjetni je djelatnik nazočan samo da usmjeri aktivnost i pomogne u otklanjanju eventualnih teškoća.”

Uz Pametnicu na državno natjecanje

pametnica u OŠ PrivlakaNastavu biologije Pametnica je, riječima prof. Brekala, “promijenila iz temelja.” Učenicima je “samo radost kada imaju priliku raditi na njoj. Učenici na satima biologije uče nove sadržaje kroz igru i samostalno stjecanje znanja na bazi otkrivanja.” Neki će pri pukom spomenu igre odmahnuti rukom, no da je Pametnica itekako učinkovita “potvrđuju i rezultati učenika iz OŠ Privlaka na smotrama znanja u biologiji na županijskoj i državnoj razini.” Ovaj iskusni profesor ne dvoji da je “zavidan nivo znanja samo potvrda novog pristupa u radu s učenicima. Pozornost učenika na nastavi pri korištenju Pametnice je na zavidnoj razini. U rad su uključeni u punom smislu riječi, i kod ponavljanja gradiva i kod provjere znanja.” Nastavne materijale koji dolaze s Pametnicom prof. Brekalo opisuje riječima “dobrodošli i nezaobilazni”, te, svjestan da naročito kod iskusnijih kolega postoje određene rezervacije prema interaktivnom učenju, zaključuje da “strahu od novog načina rada nema mjesta.”