“Pametnica aktivira učenike tijekom cijelog sata”

Pametnica za male i velike!
Dušanka Volarević profesorica je biologije i kemije u splitskoj osnovnoj školi “Kman-Kocunar.” Nismo je dugo morali nagovarati da podijeli s nama nekoliko uspješnih primjena Pametnice. “Vježbanje zadataka,” započinje s nabrajanjem iskusna nastavnica. “Crtanje struktura složenijih kemijskih spojeva. Demonstracija pokusa. Modeliranje molekula. Njihovo umnažanje. Uopće, nastava je zanimljivija i zornija. Prikaz gotovih nastavnih materijala jako je olakšan kroz dodatna pojašnjavanja, dodavanje slika ili videosadržaja… nove mogućnosti otkrivam svakoga dana.” Baš svakoga dana? “Predajem 22 godine, a Pametnicom se već šest mjeseci koristim svakodnevno,” uvjerava nas prof. Volarević. “Jednako sam njome oduševljena kao i kad sam je prvi put susrela, na predstavljanju u mojoj školi. Bila je to istinska i trajna ljubav na prvi pogled.”

Pametnica uklanja monotoniju i animira

Kako ta ljubav izgleda u praksi? “Nastavni proces je učinkovitiji, dinamičniji, i pruža puno više mogućnosti. Djeca jednostavno vole raditi s Pametnicom. Lako je ukloniti monotoniju i animirati učenike tijekom cijelog nastavnog sata. Učenici postaju aktivni sudionici nastave, samim time i rezultati su bolji. Nedavno sam dobila i Dokument Kameru, što je doprinijelo daljnjem poboljšanju nastavnog procesa.”

Sve se može na Pametnici kad se hoće

Profesorica Volarević svjesna je da Pametnicu kupuju, odnosno unajmljuju, pa onda i koriste, ljudi koji nisu imali sreće odrasti okruženi tehnologijom. “Unatoč tome,” ističe profesorica, “svjesni smo da nam tehnologija olakšava i pospješuje mnoge segmente života, pa zašto ne i nastavu? Ne treba osjećati strah od neuspjeha; poneka pogreška je normalna. Naravno da treba kontinuirano ulagati u hardver i softver, te naravno odvojiti vremena koliko god se može za samoedukaciju. Sve se može kad se hoće! Osim toga, tehnička podrška i pomoć su izuzetno dobri. Često kontaktiram vaše djelatnike, koji su jako susretljivi i puno mi pomažu u rješavanju mnogih pitanja. Zahvaljujem im i ovom prilikom.” Nema na čemu, draga profesorice!